• Az utóbbi időszakban vizsgált témám, azaz az interneten keringő fényképáradat jelenségének körüljárása során egyik megfogalmazódott kérdésemre keresem a választ: miként lehetne ezt a rengeteg, lokálisan készült, a tér apró szegleteit megmutató fényképet felhasználva egy teljesen más léptékű teret értelmezhetően ábrázolni?

  A válasz keresésére a térkép vizualitását használtam fel: a korábbi munkáim során használt algoritmusok segítségével sikerült egy olyan eljrást kifejelszteni, amelynek köszönhetően a milliárdnyi internetes fényképet egy közös, felülnézeti képen tudom ábrázolni. Az így létrejövő eredmény meglehetősen hasonlít egy térképre, amely jelen esetben Európát ábrázolja.

  Számomra nagyon érdekes, ahogy a pixelenként akár több millió fényképet tartalmazó képen létrejön egy globálisan értelmezhető tér, amelyben az apró, lokális fényképek sokasága együttesen kirajzolja a kontinens körvonalait és részben domborzatát is. Ezzel létrehozva egy torz térképet, amelyen többek között tettenérhető az egyes területek közötti hatalmas különbség a digitális infrastruktúrában.

   

  /

  A rengeteg internetre feltöltött fénykép drasztikusan változtatja meg a képekhez való viszonyunkat. Túristaként újra és újra lefotózzuk ugyanazt a helyszínt, csak hogy nekünk is legyen egy saját képünk arról.

  Diplomamunkám célja egy olyan eszköz létrehozása volt, amelynek működési elvével reflektálni tudok erre a jelenségre. A Camera Locus a helyszínen készült képeket tölti le és átlagolja. így létrehozva a hely átlagos képét. Ez a kép a fényképek számától függően változik: a kevésbé fotózott helyeken még felsejlik a helyszín, azonban nagyon sok feltöltött fotó esetén a végeredmény a szürkéhez közelít. A felhasználónak a folyamatra csak annyi ráhatása van, hogy ő dönti el: exponál vagy sem?

  A kész, átlagolt képeket egy számítógép segítségével nézhetjük meg az online térképes felületen. Ha pedig még nem töltöttek fel képet az expozíció helyén, akkor azt megjelöli az eszköz. Innentől ez már a felhasználó döntése: meghagyja ezt a vizuális zajtól mentes oázist, vagy elkészíti ő ott az első képet?

  2016

 • World Wide Map #1

 • Detail from the picture World Wide Map #1 / Részlet a World Wide Map #1 c. képről /

 • Detail from the picture World Wide Map #1 / Részlet a World Wide Map #1 c. képről /

 • Detail from the picture World Wide Map #1 / Részlet a World Wide Map #1 c. képről /

 © 2020 by Richard Kiss

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Vimeo Icon